понеділок, 22 вересня 2014 р.

Край Шевченка та Зиновія-Богдана Хмельницького


Край Шевченка та Зиновія-Богдана




Знайдете вільний час – обов’язково завітайте до Черкащини. Ця земля вельми багата красою природи та історичними пам’ятками!Гайда у славний край гетьманів, козаків і гайдамак!

 
Панське – не для панів!

Повільно прямуємо автобусом до Черкас і ось перше диво – найдовша інженерна споруда в Україні, дамба через Кременчуцьке водосховище(тягнеться понад 10 км). Нею йде автомобільна та залізнична дорога. Їдемо цим містичним шляхом у легкому, вранішньому тумані, а навколо, мов справжнє море, - з обох боків обступають кілометри води. Недалечко від Черкас, на вузькій ділянці дамби, нас зустрічає най дивовижне село й залізнична станція, «Панське» — єдине в Україні поселення на дамбі. Такі собі пару хаток, з невеличким двориками, що висять над водою! 


Та, бачити подібне диво доволі сумно. «Панське» - усе, що лишилося від великого красивого українського села, яке на цих землях розташовувалося до будівництва водосховища й згодом було нищівно затоплене його водами!
Взагалі Черкащина – се край контрастів, заставляє серйозно замислитися над буденністю нашого життя, долею України.
  
Ой Богдане, Богданочку…
Перша зупинка у Черкасах, площа Богдана Хмельницького, на ній – височіє пам’ятник гетьману, що народився, жив на цих землях. Вранішнє сонце грайливо спадає на гетьманову шапку, віддзеркалюється на гордовитому обличчі Зіновія-Богдана. 


Та чи здається, чи то й справді так, що архітектор зобразив Хмельницького зі смутком у очах?
 
 І враз надходять у душу Шевченкові сумні слова «Ой, Богдане, Богданочку… нерозумний сину..»

 Та не будемо вдаватися у смуток, - згадаємо скільки славних перемог було за Богдана! 

 


От і частини композиції монументу нагадують про них: на гранітних блоках, в які вмонтовано 8 плит, містяться написи, на кшталт: «Битва під Жовтими водами», «Битва під Корсунем», «Перемога під Пилявцями», «Урочистий в'їзд в Київ». 


  Черкащина - віддано береже козацьку Славу України! Та-гайда у дорогу, назустріч до Тараса!

Подорож патріота
Канівська ГЕС, шлюз Дніпровського гідро каскаду. Се вражаюче видовище! Особливо, коли вдасться побачити сам процес шлюзування якогось судна. А он, вдавлені, височіє залізничний міст, що зруйнований ще під час Другої світової й наразі має доволі колоритний вигляд: частина його стовбичить серед Дніпра й завершується прірвою – се виглядає дійсно моторошно та романтично!


 Та думки линуть вже до Тарасової (Чернечої) гори, бо ж підйом на гору, де похований «співець поневоленого народу» - найважливіша подорож кожного патріота України!

Ще година подорожі у авто вузенькими дорогами міста й прямо над нами виступає пишний зелений масив, - Чернеча, або Тарасова гора! Се вам не Карпатські гори, та виглядають велично!
Пішки прямуючи до гори, стикаємося з десятком бабусь, що тривають у руках букетики з осінніми квітами й пропонують купити їх, щоби покласти на могилу Шевченка. Ціни - побожні та й букетики – зроблено від душі, тож хочеться скупити все. Озброєні квітами, не обминаємо ще одну тутешню родзинку – невеличкий мистецький базар, що розкинувся під горою. Від кераміки, виробів з дерева, вишиванок, патріотичних книжок – мало очі не йдуть обертом! Що вже казати про гроші.

 Зустріч з Кобзарем
Та ось нарешті починаємо підйом. Гора зовні - невисока, та коли починаєш рух сходинками – одразу розумієш, що не все так просто. Справа в тому, що шлях до Тараса – десь 340 сходинок, що ведуть до вершечка. 

Тож се добра перевірка ваших м’язів на міць! 


Але не треба перейматися – у будь-якому віці ви зможе подолати сей путь! Драбина для підйому на Тарасову гору доволі широка й зроблена зручно: на її майданчиках поставлені лави, для бажаючих
перепочити. Сидячі тут, можна зверху помилуватися красою оповитої зеленню гори, послухати шум дерев, Дніпра, подумати. 
 
Ідучи до Кобзаря, кожен, несе у серці щось своє та найчастіше думає – про долю України, її народу, плекає у душі любов до рідної землі. Тож підйом на Тарасову гору – се шлях духовного очищення.
І ось, ми вже наверху. Ще двісті метрів рівною дорогою й з-за дерев видко Тарасову могилу, пам’ятник на ній та з іншого боку – най дивовижніший пейзаж: широкий Дніпро та чисельні острівці. З захопленням оглядаючи Дніпрові води з чисельними острівцями, ловиш себе на думці - так виглядала Україна за часів Ярослава Мудрого та Богдана Хмельницького! 


З трепетом вклоняємося Тарасовій могилі та робимо екскурсію державним музеєєм – заповідником. Він включає: могилу Шевченка, літературний музей, хату з "Тарасовою свiтлицею", могилу вірного хранителя Шевченкової гробниці – Iвана Ядловського та заповідний парк площею 25 га.

Козацька святиня
Під час спуску знову приходить у серце сум. «Коли ще побачимося, Тарасе, чи в щасливій країні?» Та трохи відволікає оповідь гіда. Виявляється сьогодні вулиця, яка підступає до Тарасової гори, носить назву Монастирська. 

Та й сама гора колись належала монастиреві, по якій ходили ченці в чорних ризах, - за це у народі гору й назвали Чернечою. З цим монастирем пов`язані сторінки історії Запорізької Січі. У 1578 році у Львові польський король Стефан Баторій на догоду турецькому султану стратив одного з активних керівників визвольної війни молдавського і українського народів проти турецько-татарських загарбників і молдавських феодалів – Івана Підкову. Козаки викрали тіло Підкови і перевезли його в Канів. Хороброго воїна поховано в козачому монастирі на Чернечій горі, десь тут упокоївся й Самійло Кішка.

Наразі монастиря вже немає та під горою стоїть невеличка дерев’яна козацька церква Покрови Пресвятої Богородиці. Поряд - пам’ятний знак гетьманові Іванові Підкові.

 Церква - новобудова але історики довели, що у ХVIII столітті біля західного підніжжя Чернечої гори справді стояла подібна духовна святиня. Її існування підтверджено численними документами. Тож нещодавно Шевченківський національний заповідник відновив цю сакральну споруду у вигляді, який вона мала за часів козацтва.
Подорож до Каневу завершилася дуже приємно - зайшовши у храм Покрови Пресвятої Богородиці нас запросили взяли участь у справжньому козацькому вінчанні! 

Мо се добрий знак?
 Анфіса Букреєва

Немає коментарів:

Дописати коментар